Olejek sandałowy
Olejek sandałowy charakteryzuje się mocnym, orientalnym aromatem, dlatego właśnie należy dawkować go niezwykle oszczędnie. Zaliczany jest to jednych z najbardziej cennych eterycznych olejków. Jego ojczyzną są Indie – kraj, którego mieszkańcy lubują się w takiego rodzaju aromatach. Olejek sandałowy ma bardzo rozległe właściwości – wpływa między innymi łagodząco na wszelakiego rodzaju stany nerwowe, problemy żołądkowe czy dolegliwości związane z drogami oddechowymi. Ma także zbawienny wpływ na skórę, przede wszystkim suchą oraz skłonną do występowania na niej różnych stanów zapalnych. Olejek sandałowy należy także do jednego z najpopularniejszych olejków używanych w przemyśle kosmetycznym, a uściślając – perfumeryjnym. Ze względu na swoją trwałość stanowi wymarzoną podstawę bardzo wielu zapachów.